Toimintaperiaatteet

PDF-tiedostoToimintakäsikirja 2020.pdf (551 kB)
Espoon Pesiksen toimintakäsikirja (päivitetty 16.2.2020)
PDF-tiedostoEspoon Pesis TIETOSUOJASELOSTE.pdf (481 kB)
Espoon pesiksen tietosuojaseloste

 

 

Pelaamaan joukkueeseen!

 

Uusi pelaaja on tervetullut kokeilemaan Espoon pesiksen treenejä ilmaiseksi ensimmäisen kalenterikuukauden ajaksi.

Joukkuetoimintaan ilmoittaudutaan mukaan täyttämällä yhteystietolomake, joka löytyy Espoon pesiksen kotisivuilta (https://www.espoonpesis.fi/yhteystiedot/). Lisätietoja voi kysyä joukkueiden sivuilta löytyviltä yhteyshenkilöiltä. Joukkue määräytyy pelaajan syntymävuoden ja/tai taitotason mukaan ja ohjaamme uudet pelaajat oikeisiin joukkueisiin. Kun pelaaja jatkaa kokeilukauden jälkeen treeneissä käyntiä, katsotaan hänen olevan halukas liittymään joukkueen ja seuran toimintaan mukaan.

 

Aloittelijan pelivarustus

Joukkueessa aloitteleva voi tulla kentälle tai talvella sisätreeneihin omissa urheiluvarusteissa. Joukkueelta saa lainaksi varusteet kokeilujakson ajaksi. Kun pelaaja haluaa liittyä joukkueeseen tulee hänen hankkia itselleen kypärä (lisensoitu), räpylä ja maila (ei pakollinen). Kesäkaudella on suositeltavaa käyttää piikkareita, mutta ne eivät ole pakolliset. Juomapullo (vedellä täytettynä, ei mehuja ja limuja) on hyvä olla mukana niin kesällä kuin talvellakin. Kysy oikeanlaisten varusteiden hankinnasta lisää joukkueenjohtajalta tai valmentajalta.

 

Treeni-ilmoittautumiset

Ilmoittaudu aina harjoituksiin joko paikalla- tai poissaolijaksi. Hyvä toimintatapa on ilmoittaa osallistumisestaan harjoituskiin noin kaksi viikkoa etukäteen tai heti, kun tiedät pääsetkö. Mikäli et pääse osallistumaan, on hyvä kirjata kommentteihin syy. Näin joukkueenjohto ja valmennus osaavat varautua tarvittaessa poissaoloihin ja tietävät harjoituksia valmistellessaan tulevan osallistujamäärän.

 

Peli-ilmoittautumiset

Otteluihin osallistujat valitaan valmentajan toimesta yleensä treeniaktiivisuuden ja osaamistason mukaan. Joukkueessa voi olla useita peliryhmiä. Pelaajan on huomioitava, että hän ei voi osallistua vain peleihin, vaan pesäpallossa on kyse joukkuelajista, jolloin on tärkeää, että joukkue harjoittelee yhdessä. Pelit ovat niitä hetkiä, kun yhdessä joukkue sekä testauttaa osaamistaan, että pääsee näyttämään taitojaan “tositilanteessa”. Kaikille joukkueidemme pelaajille tarjotaan peliaikaa.

 

Kilpailulupa ja vakuutus; lisenssi

Jokaisella pelaajalla tulee olla kilpailulisenssi ja se ostetaan Pesäpalloliiton sivuilta. Kilpailuluvan lisäksi lisenssiin kuuluu vakuutus. Jos pelaajalla ei ole omasta takaa kilpaurheilua kattavaa vakuutusta, tulee kilpailuluvan yhteydessä se ostaa. Vakuutus tulee olla voimassa myös harjoituksissa. Ilman vakuutusta toimiva seuran jäsen voidaan estää osallistumasta harjoituksiin, kunnes asianmukaiset vakuutukset on hankittu. Joukkueenjohtaja opastaa sinua oikeanlaisen kilpailuluvan ja vakuutuksen hankkimisessa.

 

Harjoitukset

Joukkueet harjoittelevat kesäisin pääsääntöisesti Espoossa Espoonlahden, Olarin ja Tapiolan pesäpallokentillä.  Talvisin harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti koulujen liikuntasaleissa ja Laaksolahden jalkapallohallissa. Kunkin joukkueen harjoitusajat voi nähdä joukkueiden omilta sivuilta.

 

Pelikausi

Pesäpallokausi on kiihkeimmillään keväästä loppukesään. Alkuvuodesta joukkueet keskittyvät pääsääntöisesti harjoituksiin ja joihinkin harjoituspeleihin. Kesällä sarjat pyörivät toukokuusta syyskuulle saakka. Kesän kohokohta on usealle juniorijoukkueelle valtakunnallinen pesäpalloleiri heinäkuussa, jossa mitellään epävirallisista SM-sijoituksista. Heinäkuulle mahtuu yleensä myös pieni harjoittelutauko. Kesäkuussa leirielämää pääsee harjoittelemaan alueleirillä.

Syksyllä pelataan viimeisimmät pelit ja ilmojen kylmetessä pidetään yleensä pieni harjoittelutauko ennen sisätiloihin siirtymistä. Myös joulun aikaan harjoittelua yleensä hieman kevennetään. Huomioimme joukkueissa koulujen lomakaudet ja sijoitamme harjoitus-/pelitaukoja näille ajoille.

 

Vanhemman rooli lasten harrastuksessa

Lasten ja junioreiden joukkueissa lapsen tai nuoren vanhemmilla on tärkeä rooli tukihenkilönä. Tukihenkilönä voi lapsen vanhempien lisäksi olla myös joku muu tuttu ja turvallinen aikuinen joka tavalla tai toisella osallistuu lapsen harrastukseen. Tukihenkilöt ovat harrastuksen mahdollistajia. He huolehtivat lapsen hyvinvoinnista ja ovat mukana kustantamassa toimintaa.

Vanhemmilla on oikeus olla mukana päättämässä lasten ja nuorten harrastustoiminnan pääperiaatteista. Joukkueissa järjestetään säännöllisesti vanhempain- ja joukkueiltoja. Vanhemmilla ja valmentajilla on vastuu pelaajien viihtymisestä harrastuksen parissa. Lapsi ja nuori tarvitsee runsaasti henkistä tukea ja motivointia varsinkin silloin, kun kokee epäonnistuvansa tai tulee loukkaantumisia.

Vanhemmat ja aikuiset ovat malleja lapsille ja nuorille. Aikuisten esimerkki on suuri voimavara ja onkin tärkeä miettiä minkälaisia malleja lapsille annamme.

 

Vinkkejä vanhemmille

  • Kannustan virheiden etsinnän sijaan. Kannustus antaa lapsille ja nuorille itseluottamusta.
  • Toimi yhtenä kasvattajana ja osallistu joukkueen sisäisten pelisääntöjen laadintaan aktiivisesti.
  • Ymmärrä, että edustat joukkueenne lisäksi aina seuraa ja lajia.
  • Kuuntele lasta ja nuorta sekä kysele hänen tuntemuksiaan.
  • Muista, että harrastus on pääosin lapsen ja nuoren oma juttu.
  • Innosta lasta ja nuorta omaehtoiseen harjoitteluun.

 

Lopettaminen ja tauot harrastuksessa

Joskus käy niin, että joukkueen jäsenen tie erkanee omasta joukkueestaan. Oli kyseessä sitten poismuutto, seuran vaihtaminen tai koko harrastuksesta luopuminen, tulee pelaajan ottaa huomioon että joukkueen toimintaan kuuluu ottaa muut pelikaverit huomioon, myös joukkuetoiminnassa lopettaessa. Joukkueet ovat riippuvaisia kaikista joukkueidensa jäsenistä ja pesäpalloon kuuluu luonnollisena osana yleensä kausi kerrallaan harrastukseen sitoutuminen. Tällä tavoin kunnioitat omaa joukkuettasi.

Irtisanoutumisaika on yksi kalenterikuukausi irtisanoutumiskuukauden jälkeen. Kausimaksuja maksetaan koko irtisanoutumisajalta. Irtisanoutuminen tulee tehdä aina kirjallisesti seuralle osoitteeseen seura.espoonpesis@gmail.com.

Ole aina yhteydessä valmennukseen ja/tai joukkueenjohtajaan ennen irtisanoutumispäätöstäsi. Nämä henkilöt tekevät kaikkensa, että joukkueen jäsenet pystyvät saavuttamaan omia tavoitteitaan ja että joukkueet toimivat kokonaisuutena. Heille on erittäin tärkeää oman työn kannalta, että pelaajat viestivät ajatuksistaan ja toiveistaan avoimesti.

Esim. loukkaantumistapauksissa harrastukseen voi tulla joskus pidempikin tauko. Ole tällöin heti yhteydessä joukkueenjohtajaasi selvittääksesi miten tilanteessa toimitaan. Poisjäänti harjoituksista ei vapauta joukkueen jäsentä joukkueen toimintamaksuista. Pidemmissä poissaoloissa varaudu toimittamaan sairaustodistus joukkueenjohtajalle ja tapauskohtaisesti käydään asiat erikseen läpi.

Seuran jäsenyyden irtisanominen määritellään seuran säännöissä.

PDF-tiedostoTOIMENKUVAT ESPOON PESIKSESSÄ 2020.pdf (172 kB)
Espoon Pesiksen toimihenkilöiden tehtävien kuvaus