Ykköspesis Espooseen!

1.10.2018


Espoolainen pesäpallo nousee ensimmäistä kertaa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Espoon Pesis tuo ykköseen nuoren, nälkäisen ja espoolaisen joukkueen. Lue lisää!

”Nyt ovat tähdet kohdallaan” – Ykköspesispaikan taustat ja tavoite

Ykköspesiksen saaminen Espooseen on monen tekijän summa. Iso mahdollistava tekijä on ykköspesiksen laajeneminen 12 joukkueen yksilohkoisesta sarjasta 16 joukkueen kaksilohkoiseksi sarjaksi. Tämä laajeneminen toi lisäpaikkoja haettavaksi. Näitä paikkoja haki 11 seuraa, joista viidelle paikka myönnettiin muun muassa junioritoiminnan laajuuden perusteella.

Haettavien paikkojen lisäksi ykköspesiksen sarjajärjestelmäuudistus edesauttoi ykköspesiksen tuomista Espooseen myös muuten. Uudessa sarjajärjestelmässä pitkät pelimatkat vähenevät selvästi. Vieraspelit ovat olleet naisten ykköspesiksen merkittävin yksittäinen kuluerä, ja uudistus helpottaa näin ykköspesiksen talouden hoitamista.

Kolmanneksi seuran tilanne on edustusjoukkueen sarjaportaan nostamiselle otollinen. Suomensarjassa alla on nyt kolme peräkkäistä kautta, ja sijoitus sarjassa on noussut tasaisen varmasti. Tänä vuonna sijoitus 11 joukkueen sarjassa oli kolmas, ja runkosarjassa Mailapuistottaret kykenivät esimerkiksi voittamaan molemmat pelit toiseksi sijoittunutta Laitilaa vastaan ja lohkon voittaneelle Hämeenkyröllekin kärsittiin vain niukat 0-1 ja 2-1k tappiot. Tämän lisäksi seurassa on runsas määrä kehittymishaluisia ja erittäin lahjakkaita junioreja, jotka ovat suomensarjaa jo kaksi tai kolme kautta pelanneet. Pelaajien tasosta kertoo paljon myös se, että tytöt onnistuivat nuorten superpesiksessä muun muassa kahdesti voittamaan mestaruuden lopulta vieneen Porin, jonka joukkueesta useampi pelaaja pääsi kokeilemaan jo superpesistä ja kaikki pelasivat vähintään ykköstä.

Neljäs kohdallaan ollut tähti oli tarjolle tullut seurayhteistyö. Vahvaa juniorityötä tekevän seuran luontainen pyrkimys on tarjota junioreille kaikilta sarjaportailta ehjä pelaajapolku aina superpesikseen asti. Espoota lähin superpesisjoukkue löytyy Hyvinkäältä, ja Hyvinkäällä taas ei ole ykköspesistä. Näin pelaajapolkuyhteistyö tyttö- ja naispesäpallossa Hyvinkään Tahkon kanssa on luontevaa – jo ilman virallista yhteistyötä Tahkossa pelasi kuluneella kaudella useampi Espoossa asuva pelaaja. Tämän lisäksi myös Hyvinkäällä on merkittävä määrä lahjakkaita, kehittymishaluisia ja ykköspesistasoisia junioreja: Tahkon B-tyttöjoukkue esimerkiksi ylsi tyttösuperin ylempään jatkosarjaan kuluneella kaudella. Seurayhteistyömahdollisuus tekikin ykköspesispaikan hakemisesta houkuttelevampaa kahdella tavalla. Ensinnäkin paikan saamalla muodostuisi ehjä pelaajapolku kaikilta sarjaportailta, mikä luonnollisesti hyödyttäisi paitsi Espoon myös laajemmin koko alueen pesistä ja junioreja. Toisekseen yhteistyö helpotti merkittävästi kilpailukykyisen ykköspesisjoukkueen rakentamista, ja samalla mahdollisti sen, että pelaajat riittävät myös suomensarjan pelaamiseen jatkossa Espoossa.

Seurayhteistyöstä tiedotetaan tarkemmin pian.

Espoon Pesiksen ykköspesisjoukkueella on joka tapauksessa tärkeä kaksoisrooli. Se on espoolaisen pesäpallon lippulaiva ja nostaa Suomen toiseksi suurimman kaupungin ensimmäistä kertaa ykköspesispaikkakunnaksi, parantaen pesiksen tunnettavuutta ja asemaa Espoossa merkittävästi. Toisekseen joukkue on tärkeä alueen lahjakkaiden tyttöjen kehittymispaikka, jossa pelaajat voivat rauhassa ottaa urheilijana yhden askeleen eteenpäin.

Joukkueen runko

Ykköspesisjoukkueen kokoaminen on edistynyt aikataulussa. Käytännössä kuluneen vuoden suomensarjajoukkueesta ykköspesikseen siirtyy 3-4 pelaajaa. Näiden lisäksi joukkueeseen on saatu muutama superpesiskokemusta ja espoolaistaustaa omaava aikuispelaaja, minkä lisäksi parin aikuispelaajan kanssa neuvotellaan edelleen. Seurayhteistön kautta ja muuten joukkueeseen liittyy 7 Etelä-Suomen parhaimmistoon kuuluvaa B-tyttöä, ja ovet ovat auki 1-2 täsmävahvistukselle. Ykköspesisjoukkue tuleekin olemaan laadukas yhdistelmä alueen lahjakkaita junioreja sekä kokemusta näyttäviä ja Espoo-linkin esimerkiksi pelaajahistorian tai asuinpaikan kautta omaavia aikuispelaajia.

Pelaajasopimuksia aletaan julkaista lähipäivinä.

Lisätietoja antavat:

Ykköspesisjoukkue: Vastuuvalmentaja Tatu Suontausta, 0505012030 / tatu.suontausta@hotmail.com

Muut asiat: Espoon Pesiksen puheenjohtaja Emmi Eteläsalo, 040 7339251 / emmi.espoonpesis@gmail.com