BT1: vieraskiertueelta niukka tappio ja kova vierasvoitto!

9.7.2018

Jana – BT1 1-0 (3-1, 2-2) & Pori – BT1 0-2 (5-12, 2-3)

Tyttöjen superpesiksen ylempi jatkosarja ja pudotuspelipaikan kiivas metsästys jatkui voitokkaan avauspelin jälkeen kahdella kivenkovalla vierasottelulla. Matka kävi ensin torstaina maailman hienoimpaan pesäpallomonttuun Janakkalaan ja sitten todelliseen pesäpallopyhättöön naisten superpesiksen hallitsevan hopeamitalistin Porin Pesäkarhujen kotistadionille Erku-Areenalle.

Janakkalasta kehä kolmosen sisäpuolelle tuotiin pettyneitä tyttöjä. Superpesispelaajia vilisevä Jana on vastustajana tuttuakin tutumpi – ja tällä kertaa myös kovempaakin kovempi.

Ottelu alkoi lupaavasti palottomalla ajolla. Pesisjumalat ovat suosineet rohkeaa monesti alkukauden aikana, mutta tällä kertaa he käänsivät selkänsä parin sekunnin ajaksi. Valitettavasti tämä pari sekuntia riitti koppiin, kolmeen paloon ja vuoronvaihtoon. Jana rankaisi heti tasoittavalla, kun sateen kostuttama monttu antoi erikoisen ja läpilyönnin arvoisen pompun. Pesisjumalten takinkäännöksen vuoksi lyönnit pyörivät koko ensimmäisen jakson ihmeellisestä paikasta, minkä seurauksena sisäpeli oli onnetonta. Jana käytti omat paikkansa ja poimi jaksovoiton kuin viikkorahansa juuri saanut lapsi lempikarkkipussinsa lauantaina lähi-Alepasta: helposti ja mielellään.

Toisellakin jaksolla avaimet olivat hukassa. Sovitut lyönnit jätettiin koppiin. Sieltä ne eivät ovia kolmostilanteeseen asti juuri aukaisseet. Mutta avainten puute ei taistelua lopettanut. Ulkokentällä sade ei muodostanut ainoita pisaroita vieraiden kasvoille, kun jalkaa liikutettiin ja Janan kivenkova kärki saatiin useamman kerran hienosti kiinni. Sisällä tuomareiden ratkaisut ja kielenkäyttö puhuttivat, mutta ajatus pysyi erinomaisesti pelissä. Loppuun asti taisteleminen palkittiin kolmannessa vuorossa. Kapteeni Camilla pisti viimeisenä lyöjänä pelin tasoihin ja heti perään siirryttiin harhalla vielä ensimmäistä kertaa johtoon. Kotijoukkue onnistui kuitenkin neljännen aloittavalla tasoittamaan pelin, eikä lopettavalla pesisjumalien katse vieläkään löytänyt vieraita Kansanpuiston montusta. Näin pistepussi jäi kartuttamatta, joskin tiukassa lohkossa piste pois Janalta saattaa olla yllättävänkin tärkeä.

Maanantaina edessä olikin astetta pidempi pelireissu hallista hopeaa kirjauttaneen, viime vuoden tyttösuperin välieriin yltäneen Porin vieraaksi. Jos Janakkalassa pesisjumalat eivät juuri pääkaupunkiseudun tyttöjä suosineet ja kova taistelu jäi palkitsematta, oli Porin pesäpallopyhättö molemmissa suhteissa paljon sopivampi kansallispeliareena.

Ottelu sai liki katastrofaalisen alun. Nollavuoro ja lyönnit jätettiin jälleen neloseen. Pesäkarhut irti ja kolme juoksua tauluun. Sitten kuitenkin päätettiin, että nyt mennään. Lähes kaksisataapäinen katsomo ei ollut uskoa silmiään, kun paahtavassa kuumudessa mailat tuntuivat olevan tulessa. 9 juoksun vuoro. Ensin yksittäisillä tasoihin. Sitten Iralle kauden ensimmäinen kunnari. Perään sählingistä vielä pari lisäjuoksua. Jakso oli käytännössä taputeltu, kun muun muassa Vilma ja Tilda iskivät ulkona tasaiseen tahtiin paloja tiskiin ja kopparit painoivat saunaa muistuttaneella Erku-Areenalla kuin arojänikset. Loppunumeroiden kaunistelusta vastasi Lina kiertämällä hänkin kunniaa.

Toiselle jaksolle Pori suoritti taktisia vaihtoja. Pääkaupunkiseudun tyttöjen sisäpelihurmos oli tipotiessään. Kolmessa ensimmäisessä vuorossa ei tainnut kukaan päästä yli kolmea lyöntiä lyömään. Tai pääsivät Pesäkarhut. Kärki saatiin kyllä upeasti kiinni, mutta niin vain Pori taikoi kahdesti kolmella viimeisellä lyöjällä juoksun tauluun. Neljännen tasoittavalle ikävästä 2-0 tappioasemasta. Sitten Porin taktiikka käyttöön eli vaihtoja tiskiin ja hyökkäämään.

Joukkue osoitti taas olevansa täynnä taistelijoita. Nälkäisimmät katsojat lähtivät jo kenttäkioskia kohti ostamaan makkaraa syötäväksi supervuoron alkua odotellessa, kun karhukopla pelasi poliisiasenteella ulkopeliä ja pidätti kärjen kahden palon arvoisesti. Mutta.

Tämä joukkue ei hevillä luovuta. Camilla iski pallon läpi ja takatilanne oli tosiasia. Tuitulta 2-1 kavennus. Tilda hoitelee pesät täyteen. Aikalisä. Sovitaan että yksi pinna tästä väännetään ja otetaan se kahden pisteen voitto kotiin. Kaikki ymmärtävät ohjeen. Paitsi lyömään asettunut Redu. Hän morjestaa areenaa pari tuntia lämmittänyttä pesäpallojumalaa ja kiskaisee pallon takaa läpi. 3 pistettä ja kotimatka lyhenee puoleen. Taistelu palkitaan.

Jatkosarjaa on nyt kolme ottelua takana ja seitsemän edessä. Pisteitä kuusi ja asetelmat herkulliset. On aika palata kotipelien pariin. Maanantaina 16.7. tarjolla Roihuvuoressa todellista pesäpalloherkkua, kun Hyvinkään Tahkon kanssa ratkotaan Uudenmaan mestaruus. Tämän jälkeen jatketaan heti keskiviikkona 18.7. Espoon Mailapuistossa, kun hallimestari ja jatkosarjaa toistaiseksi tappiotta pelannut Rauman Fera saapuu tarkastamaan, osataanko kehä kolmosen sisäpuolella pelata pesäpalloa.