”Mä haluaisin päästä Superpesikseen ja voittaa suomenmestaruuden”

8.7.2018Päätimme viime kesän tapaan tutustua hieman tarkemmin siihen, mitä joukkueissa oikein tapahtuu kulissien takana. Tällä kertaa reportaasimme kohteeksi valikoitui Espoon Pesiksen FE-tytöt. Heti ensisilmäyksellä oli selvää, että tämä vajaan parinkymmenen pelaajan ryhmä on innokas ja ennen kaikkea iloinen joukkue nuoria pesäpalloilijoita. Hyväntuulisuus ja aktiivisuus suorastaan hehkuivat pelaajien treenatessa eräänä kesäkuisena iltapäivänä.

Koska kyseessä on kahden ikäluokan sekajoukkue, tyttöjen pelikokemus vaihtelee suuresti. Osa on ollut mukana vain muutaman kuukauden verran, kun taas pisimpään joukkueessa pelanneet ovat harrastaneet pesistä vajaa kolme vuotta. Oli jälleen miellyttävää kuulla, että todella moni tytöistä löysi pesäpalloharrastuksensa koulupesiksen kautta. Pesiksen sanoma on levinnyt toki muitakin reittejä pitkin, kuten erilaisilla harrasteleireillä.

18-vuotias valmentaja Sonja Parisaari aloitti pesiksen itsekin F-ikäisenä koulupesiksen kautta ja on soveltanut laajaa pesistietämystään noin vuoden verran joukkueen puikoissa. Osaaminen myös näkyi Sonjan määrätietoisissa otteissa. Pelaajatkin kehuivat valmennuksen laatua, kun kannustavuus ja osaavuus nousivat tärkeimmiksi ominaisuuksiksi. Valmentajia kuvailtiin lisäksi ennen kaikkea kivoiksi. Eräs pelaajista muisti mainita valmennustiimiin kuuluvan Alisa Parisaaren saavuttaneen parhaan tyttöjoukkueiden pelinjohtajan palkinnon Sotkamon Tenavaleirillä 2017. Kaikesta päätellen näillä pelaajilla on siis erinomaiset puitteet kehittyä.

Sonjan mukaan kehittymiseen onkin halua ja sitä on myös tapahtunut. Etenkin ulkopeli on kehittynyt valtavasti Sonjan valmennusaikana, ja tällä hetkellä se on todella vahvaa. Nyt ulkokauden aikana on keskitytty sen sijaan enemmän sisäpeliin lajinomaisilla harjoitteilla. Sonja kertoi, että tyttöjen lyöntivalikoimaa on pyritty erikoistamaan harjoittelemalla mm. rajalyöntejä. Tämä on ilmeisesti tuottanut tulosta, sillä pelaajat sanoivat kehittyneensä etenkin lyömisessä ja kotiutuksessa tällä kaudella.

Harjoittelua varmasti edesauttaa myös sen mielekkyys, sillä suurin osa tytöistä kertoi lyömisen olevan kaikkein kivointa pesäpallossa. Sen ohella joukkuehenki koettiin tärkeäksi asiaksi tyttöjen keskuudessa. Tämä myös näkyi, sillä yhteisiä naurunaiheita vaikutti löytyvän jatkuvasti etenkin haastattelun aikana. Sonja piti puolestaan valmentamisessa parhaana sitä, kun pääsee seuraamaan pelaajien kehittymistä. Lisäksi pelit ja leirit ovat tietenkin kohokohtia itse kullekin.

Osalle pelaajista 8.7. alkanut Kouvolan Tenavaleiri on ensimmäinen valtakunnallinen leiri, joten ei ollut ihme, että pelaajat odottivat sitä innolla. Joukkue on leirillä kilpasarjassa, joten vastassa on kovia joukkueita. ”Tarkoitus on lähteä pelaamaan kovia pelejä ja erityisesti kehittymään tulevaisuutta varten. Olisihan se kiva nappailla sieltä pari voittoakin”, Sonja kuvaili joukkueen tavoitteita leiriä varten.

Aluesarjassa FE-tytöt pelaavat niin kilpa- kuin pelisarjaakin. Pelaajien mukaan kausi on mennyt pääosin ”ihan hyvin”, ja Sonja oli samoilla raiteilla. Hän kertoi kilpasarjassa tavoitteena olevan sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon. Pelisarjassa ollaan lähinnä kehittymässä, johon pyritään pelaamalla ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti hyviä pelejä. Halu on sielläkin tietysti voittaa mahdollisimman paljon pelejä ja sijoittua korkealle.

Lopuksi suuntasimme katseemme vielä pidemmälle tulevaisuuteen. Sonja sanoi valmennuksella olevan melko korkeat pitkäaikaiset tavoitteet. Leirimitalit jossakin vaiheessa kehitystä ovat päätavoite, mihin viime vuoden C-tyttöjen SM-hopea on varmasti antanut inspiraatiota ja uskoa. Sonja kuitenkin muistutti, että huipulle pääseminen vaatii paljon töitä ja tavoitteiden saavuttaminen riippuu ennen kaikkea pelaajista itsestä.

Heidän omat tavoitteensa tukivatkin osaltaan pelinjohdon suunnitelmia, sillä kaikki pitivät hyvin mahdollisena sitä, että pesiksestä tulee heille elinikäinen harrastus. Eräs tytöistä kommentoi omia tavoitteitaan: ”Mä haluaisin päästä Superpesikseen ja voittaa suomenmestaruuden.” Espoon Pesiksen naisjoukkueilla lienee siis varsin valoisa tulevaisuus vielä pitkään.

Toivotamme mitä suurinta menestystä niin tälle joukkueelle kuin muillekin Espoon joukkueille Kouvolan Tenavaleirillä!

(Kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä)