Aluevaltaus naapurikunnasta?

8.6.2018


Kauniaisissa sijaitseva hiekkakenttä ei ehkä ole se kaikkein tavallisin paikka, jossa törmää Espoon Pesiksen harjoituksiin. Näin on kuitenkin parin viime viikon ajan tapahtunut, sillä Espoon Pesis järjestää siellä pesistreenejä eräälle kauniaislaiselle salibandyjoukkueelle.

Mistä tässä oikein on kyse? Toimituksemme lähti ottamaan asiasta selvää. Tehokkaiden ja monipuolisten harjoitusten jälkeen pääsimme jututtamaan paikallaolijoita.

Harjoitusten pääohjaaja Ilari Susi avasi mielellään asiaa tarkemmin: ”Täällä Kauniaisissa on siis eräs noin kymmenvuotiaiden junioreiden salibandyjoukkue, joka on nyt kesän ajan tauolla. He halusivat tauon ajaksi jonkinlaisen kesälajin, ja he innostuivat pesäpallosta. Espoon Pesis päätti tarjota valmennusta, ja täällä sitä nyt ollaan ohjaamassa pesäpallotreenejä.” Ilari päätyi ohjaajaksi päästyään kesätöihin Espoon Pesikseen. Apuohjaajien tapaan Ilari hyödyntää Espoon kaupungin tarjoamaa Kesäseteliä.

Vaikka Ilarilla ei aikaisempaa valmentajakokemusta olekaan, hän näytti suoriutuvan tehtävistään varsin mallikkaasti. Tämä ei toki ole ihme, sillä onhan Ilarilla monien vuosien verran pelaajakokemusta. Tällä hetkellä hänen otteitaan nähdään niin Miesten Maakunta- kuin Aluesarjassakin.

Seuraavaksi Ilari kertoi meille toiminnan tavoitteista: ”Nämä harjoitukset tietenkin pitävät nuoret liikkeessä. Olennaisena tavoitteena on myös se, että saataisiin nuoria innostumaan pesäpallosta.” Ainakin jälkimmäisen tavoitteen saralla oli havaittavissa selvää onnistumista, sillä näimme pesäpallon ilon hehkuvan poikien kasvoilta treenien aikana. Ilari oli samaa mieltä.

Mahdollinen aluevaltaus Kauniaisista vaikutti Ilarin mielestä hyvältä idealta myös Espoon Pesiksen tulevaisuutta ajatellen. ”Tällä tavalla voidaan saada uusia harrastajia, jolloin laji tietysti pysyy paremmin elossa ja joukkueita tulee lisää”, hän jatkoi. Pelaajahaastattelussamme nousi ilmi, että pesäpallon harrastaminen Espoon Pesiksen joukkueessa voisi olla hyvinkin mahdollista tulevaisuudessa. On hienoa, että innostuneisuus lajia kohtaan on saatu herätettyä.

Harjoituksia on tämän ryhmän kanssa ollut vasta muutama kappale, mutta siitä huolimatta näkymät ovat muutenkin erittäin lupaavat. Ilari nosti nimittäin esille todellisen pelaajapotentiaalin, jota ei voi olla huomaamatta. Lyöntitekniikka ja -voima ovat muutamalla pojalla hallussa jo nyt todella hyvin. Ihmekös tuo, sillä haastattelemamme pelaaja koki juuri lyömisen kaikkein kivoimmaksi osaksi pesäpallon pelaamista. Se, mistä nauttii, sujuu myös yleensä oikein hyvin.

Oli ilo kuulla, että haastateltavamme kuvaili pesäpallon pelaamista ennen kaikkea hauskaksi. Lyömisen lisäksi tärkeiksi tekijöiksi hauskuuden kannalta nousivat juokseminen sekä kiinniotto.

Hauskuuteen vaikuttaa toki myös valmennus, joka koettiin niin ikään ”hauskaksi ja tosi hyväksi.” Tunne on myös molemminpuolinen. Ilari toi esiin valmentamisen hauskuuden, joka johtuu osaltaan siitä, että hänellä on vastuuta sekä muista henkilöistä että harjoituksista kokonaisuutena. Ilari kiitteli vielä pelaajia heidän taidostaan kuunnella ohjeita ja neuvoja, mikä tekee heidän kanssaan työskentelemisestä mukavaa ja sujuvaa.

Kaikesta päätellen tulevaisuus lienee hedelmällinen Kauniaisten suunnalla. Odotamme innolla, mitä tästä seuraa.

”Pesäpallo on hauskaa, kannattaa harrastaa sitä”, haastattelemamme pelaaja lisäsi vielä lopuksi.