Tyttösuperi näytti kykynsä hallikauden avauksessa

29.1.2017


Haminaa vastaan tasattiin jaksot 1-1 (5-7, 2-1), Tahko kaatui 1-0 (3-0, 2-2)

Pääkaupunkiseudun yhteisen tyttöjen superpesisjoukkueen tavoitteena on nostaa alueen junioripesis maan huipulle myös vanhimmissa tytöissä, ja toisaalta taata kehittymishaluisille lupauksille pelaajapolku maan huipulle. Ensimmäinen turnaus ohi, ja tavoitteiden täyttyminen näyttää lupaavalta.

Avausjakso Haminaa vastaan kului vielä yhteispelin etsiskelyyn. Haminan Lappeenrannasta saamat vahvistukset onnistuivat paikkaamaan hyvin B-iän ohittaneiden haminalaisten 97-tyttöjen jättämät aukot. Erityisiä haasteita tuottivat kovat takakentän lyönnit, jotka purivat muutaman metrin ylipitkällä kentällä poikkeuksellisen hyvin. Jo avausjaksolla tilanteiden rakentelu toimi kuitenkin mallikkaasti myös citi-tyttöjen osalta - esimerkiksi merkkivirheet jäivät heti vähiin.

Hamina-pelin toisesta jaksosta alkaen ulkopelikin saatiin uomiinsa. Takana Redun paikkaajaksi siirretty Annamaija löysi roihulaislähtöisen Aino Vapaavuoren kanssa yhteisen sävelen. Samaan aikaan etukentällä Espoon C-tyttöstara Liinu muodosti kuolettavan kombon Roihun ykköspesiksessä polttavan, vantaalaislähtöisen Salla Vertasen kanssa. Kun vielä lukkari Aliisa pisteli korkeita tolppiaan ja linja onnistui, alkoi paloja syntyä kovaan tahtiin. Näin kolmen vuoron mittaiseksi jääneella toisella jaksolla oltiin jo selvästi kuskin paikalla.

Otteluiden välissä tytöt olivat itse kuvitelleet pääsevänsä ihastelemaan PuMun B-poikia ja heidän otteitaan Kouvolaa vastaan. Kun kaikki kolme valkkua - Kaisa, Tatu ja Jatta - vuorotellen kehittivät tyttöjen kanssa peliä, jäi poikien pelin ensimmäinen jakso lähes kokonaan väliin. Tämä oli hieman sääli, sillä Late Helinin komentamat pääkaupunkiseudun B-poikahuiput myllyttivät hallitsevaa SM-hopeamitalisti Koplaa lukemin 4-0.

Tyttöjen toisessa pelissä Tahkon B2-joukkuetta vastaan jatkettiin siitä, mihin Haminaa vastaan jäätiin. Roihun ykköspesisjoukkueen B-ikäiset runkopelaajat siirrettiin huiliosastolle muiden saadessa näytönpaikkoja, mutta tämä ei juuri joukkueen otteissa näkynyt. Ennen ottelua osattiin varautua lukkarilegenda Riku Rantasen tytön Janikan korkeisiin paalusyöttöihin, eikä muutamia yksittäisiä kopinnostopaloja lukuun ottamatta vaikutusta juuri näkynytkään. Kopinnostopaloistakin osa menee sen piikkiin, että matalassa hallissa kattoon osuneet tuomittiin kahdella ensimmäisellä lyönnillä laittomiksi.

Toisella jaksolla Tahko sai räpylästä sirvahtaneen polttoheiton ansiosta juoksutilin auki, mutta tilanne onnistuttiin tasaamaan vielä ennen peliajan päättymistä. Tulosta tärkeämpää oli kuitenkin ensinnäkin nähdä, että potentiaalia pärjäämiseen on. Toisekseen turnaus näytti, että tytöt pelaavat erinomaista yhteispeliä, vaikka vuosikaudet onkin mitelty toisia vastaan. Kolmanneksi hyvät otteet antoivat myös uskoa siihen, että uusi kuvio itsessään toimii: yhteistreenejä on pidetty vasta neljästi, ja tytöt ovatkin treenanneet siis liki kokonaan omissa kotiseuroissaan. Tämä on tukenut tyttöjen jaksamista niin koulunkäynnin kuin treenaamisen suhteen - mutta ei selvästi ole haitannut yhteispelin kehittymistä.