Kolme peliä, kolme voittoa – B-tytöt lohkovoittajina Halli-SM lopputurnaukseen!

29.1.2018Pääkaupunkiseudun tytöt tekivät Halli-SM alkuturnauksessa miehen työn.

8 pistettä kolmesta ottelusta, ei yhtään hävittyä jaksoa ja ansaittu lohkovoitto sekä paikka 8 parhaan B-tyttöjoukkueen joukkoon Halli-SM lopputurnaukseen! Edellisen kerran pääkaupunkiseudun joukkue on selviytynyt kaikki sarjat huomioiden Halli-SM lopputurnaukseen kaudella 2012.

Alkuturnaus juuri niin tasainen kuin odotettiin – kivenkova ulkopeli voittojen takeena

Sekä pääkaupunkiseutulaisten että emäntäjoukkue Haminan Palloilijoiden pelinjohdon ennakkoarvailuissa etelän alkuturnauksesta povattiin tasaista, olihan turnaukseen valittu alueen noin kymmenestä joukkueesta neljä edellisvuonna parhaiten menestynyttä. Arvailut osuivat oikeaan. Alkuturnauksen kuuden ottelun 12 jaksosta vain kolme päättyivät yli yhden juoksun erolla. Pienten marginaalien turnauksen toiseksi sijoittui neljällä pisteellä Janakkala, kolmanneksi kolmella pisteellä Hamina ja pääkaupunkiseutulaisten ainoan pistementyksen aiheuttanut Hyvinkääkin kirjautti turnauksesta positiivisen juoksueron. Tasaisuutta kiiteltiin kautta linjan – tiukkien hallipelien pelaaminen luonnollisesti parantaa laajasti etelän joukkueiden kykyä haastaa muun Suomen joukkueet lopputurnauksessa sekä kesän peleissä.

Miehekkään turnausvoiton ottaneiden tyttöjen pääase löytyi kivenkovasta ulkopelistä. Vastustajien kärkilyönnit upposivat pääkaupunkilaisten kenttän keskimäärin vain 41% tehoilla, kun tytöt itse pääsivät 52% onnistumisiin. Lopputulos: kolmessa pelissä annettuja juoksuja vain seitsemän. Turnauksen ensimmäinen jakso oli ainoa, jolloin vastustaja sai lyötyä yli yhden juoksun, kun Janakkala iski kaksi juoksua kolmeen vuoropariin. Tästä erityishatunnosto on annettava varman linjan, rutinoituneen etukentän ja lukkaripaikan hienosti omakseen ottaneen Iran lisäksi takakentällä upeasti yhteisen sävelen löytäneille Redulle ja Ainolle. Kerta toisensa jälkeen kopparipari haki varmalta näyttäneiltä välilyöntejä kopeiksi, muttei myöskään antanut vastustajan yllättää kopparinylityksillä.

Koppariparin toiminnassa on helppo nähdä pääkaupunkiseudun yhteistyön hedelmät. Takakentälle on saatu kaksi huippulahjakasta kopparia, jotka ovat yhteistyön ansiosta päässeet pelaamaan kovia pelejä. Kun lisäksi molemmat seurat ovat vielä tarjonneet hallivuoroja B-tyttöjen käyttöön, oli porrastukset saatu hiottua kohdalleen.

Kapteeni ratkaisi avauspelin

Jana ehti turnauksen avauspelissä siirtyä ensimmäisellä jaksolla 2-0 johtoon ennen viimeisen tasoittavaa, kun hämäläiset tuhosivat pääkaupunkiseutulaisten ensimmäisten vuoroparien kotiusyritykset kotipesän kynnykselle. Kärki kuitenkin onnistui tasoittavalla järjestämään palottoman ajon, jota purkamaan asettui joukkueen kapteeni Camilla. Jos oli turnausvoitto joukkueelta miehen työ, teki Camilla perheen pään ratkaisun. Kolmospuolen vastustamattomalla läpilyönnillä peli tasoihin ja henki päälle. Voittojuoksu oli niin ikään tahtoratkaisu, kun raivokkuudestaan tunnettu Redu repäisi sauman halki ja Kiisa kirmasi kotipesän turviin. Toisella jaksolla molemmat joukkueet tiivistivät entisestään ulkopeliään, ja tilanteet jäivät vähiin. Ratkaisu nähtiin jälleen Camillan mailasta, kun hirmupelin pelannut kapteeni puhkaisi toisen aloittavalla ajolähdössä kakkosjatkeen, ja kakkoselta loistolähdöt ottanut Liinu ehti kolmoselta kotiin hölkötelleen Ainon vanavedessä tuomaan ottelun voittojuoksun.

Jokeripaita päälle ja nimi lehteen – Tahko-pelistä arvokas voitto

Hyvinkään pelaajamateriaali oli juuri niin kova kuin etukäteen ajateltiin. Tahkon tyttöjen superpesisjoukkue on käytännössä sama kuin viime vuonna pääkaupunkiseudun tytöille tuskaa tuottanut B2-joukkue, mutta lisäksi Tahko oli saanut joukkueeseen muutaman kivenkovan vahvistuksen naisten superpesikseen tälle kaudelle nousseesta ja viime vuonna B-tyttöjen pronssia juhlineesta joukkueesta. Kaksi ensimmäistä vuoroparia molemmat joukkueet tuskailivat, kun tuttuja pelaajia vastaan optimoidut ulkopelikuviot vaikeuttivat sisäpeliä entisestään. Pääkaupunkiseudun tytöt saivat kuparisen rikki viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun viimeisessä vuoroparissa kakkoskärki järjesteli tilanteen ja jokeriosastolta lyömään asteli Lina. Tällä kertaa oli tämän ensimmäisen vuoden B-tytön rohkean ratkaisun vuoro: ajolähdössä viimeisellä sauma puhki. Tahko onnistui vielä tasoittamaan pelin, mutta räpylä kesti voittojuoksuyrityksen. Toisella jaksolla voittoon riittivät ensimmäisen tasoittavan onnistumiset. Tuittu paukautti ensin vapaalla välilyönnillä juoksun, ja jatkuneesta tilanteesta Lina iski ottelun voittopinnan niin ikään taidokkaalla merkkaamattomalla sivalluksella.

Joukkuepeli viimeisen pelin avain

Emäntäjoukkuetta vastaan viimeisessä ottelussa tilanne oli selvä – pistekin riittäisi varmistamaan lohkovoiton ja lopputurnauspaikan. Tämä motivoi joukkueen hirmuvireeseen, ja koko turnauksen hieman vaikealta tuntunut sisäpeli aukesi heti avausvuorossa - neljä yksittäistä juoksua helpotti pelaamista huomattavasti. Toisella jaksolla tytöt saivat samanlaisen hirmuvireen päälle toisessa vuorossa lyöden kolme juoksua. Ilahduttavinta pelissä oli, että sisäpelionnistumisia saatiin laajalla rintamalla. Vilma hoiteli päävaihtajan tontilla kakkostilanteen 100% tehoin, ja etenijäjokerin roolissa Ella kirjautti samat prosentit kentällemenosta. Kun vielä keskipalkissa Tuittu, Camilla ja Lina kaikki onnistuivat kahdesti saaden jokeriosaston Kiisalta tulitukea, jäi viimeisestä pelistä erinomainen fiilis.

Porissa pelattavan lopputurnauksen vastustajat selvillä viikon päästä

Alkuturnauspaikka jaettin puolille tyttöjen superpesikseen ilmoittautuneista, ja nämä 16 ovat jaettuna neljään neljän joukkueen alkuturnaukseen. 8 joukkueen lopputurnaukseen pääsevät varmuudella alkuturnauksien voittajat ja lisäksi kaikki kakkoset, jos lopputurnauksen järjestäjä Pori sijoittuu omassa turnauksessaan kahden parhaan joukkoon. Muussa tapauksessa jatkoon etenevät vain kolme parasta lohkokakkosta. Pääkaupunkiseudun tyttöjen lisäksi paikan 17-18.3. pelattavaan lopputurnaukseen ovat varmistaneet pohjoisen lohkon voittanut Tyrnävä ja lohkokakkonen Kempele. Loput jatkoonpääsijät selviävät ensi lauantaina Vaasassa ja Raumalla pelattavissa alkuturnauksissa.